Nega kose za farjenu kosu

Nega farbane kose - 10 korisnih saveta za zdravu zdravu i sjajnu kosu

Bilo da se odlučite za farbanje u plavu, smeđu, crvenkastu ili, zašto da ne, platinasto plavu ili roze nijansu, vašoj kosi je potrebna odgovarajuća nega kako bi boja bila postojana što duže. Iako
hemikalije u farbi za kosu, kao što je amonijak, prodiru u strukturu kose i menjaju je, sve dok pratite savete za negu možete sačuvati zdravu i sjajnu kosu uprkos bojenju.

 

Dakle, evo kako izgleda pravilna nega kose za vašu fardanu kosu:

1. Pripremite kosu

 

Važno je da vodite računa o kosi čak i pre farbanja. Nakon svakog pranja koristite preparate za hidrataciju, kao što su maske ili ulja za kosu, ali i vodite računa da vrhovi kose ne budu ispucani. Ako ste odlučili da farbate kosu, nanesite hladno presovano kokosovo ulje veče ranije kako biste smanjili njeno oštećenje. 

2. Ne perite kosu prerano

 

Pošto ste farbali kosu, preporučuje se da sačekate najmanje dva dana pre nego što ponovo operete skalp. Prilikom bojenja, folikuli dlake ostaju otvoreni. Ako prerano operete kosu, farba će se isprati. Što duže čekate pre sledećeg pranja, farba će se bolje primiti a boja će duže ostati intenzivna. 

Nega kose

3. Koristite pravi šampon i regenerator

 

Za farbiranu kosu preporučuje se upotreba šampona i regeneratora bez sulfata, supstanci koje pomažu u stvaranju pene. Sulfati olakšavaju uklanjanje prirodnih ulja sa dlake, koja isušuju kosu i dolazi do promene boje. 

4. Ne perite skalp prečesto

 

Svakim pranjem, farbija za kosu bledi malo po malo. Najjednostavnije rešenje za dugotrajno postojanu i intenzivnu boju je da pokušate ređe da perete skalp. Ako obično perete tri ili čak četiri puta nedeljno, idealno bi bilo da frekvenciju smanjite na dva, maksimalno tri pranja. Ne samo da će boja kose duže biti intenzivna, već će i prirodna ulja koja pomažu hidriranju kose učiniti svoj deo posla. Danima kada osećate potrebu za osveženjem, možete koristiti suvi šampon.

Ferjana kosa

5. Podesite pravu temperaturu vode

 

Prilikom pranja skalpa toplom vodom otvara se folikul dlake, što dovodi do bržeg ispiranja farbe. Sprečite njeno iščezavanje pomoću mlake vode tokom šamponiranja i ispiranjem nekoliko stepeni hladnijom vodom. Mlaka voda pomaže u čišćenju kose, dok će hladna voda pomoći u zadržavanju hidratacije i sprečavanju preranog ispiranja boje kose. 

6. Zaštitite kosu od toplote

 

Kada koristite uređaje za stilizovanje kose, višak toplote može da je ošteti. Pre oblikovanja preporučuje se upotreba zaštitnog spreja i izbor visokokvalitetnih uređaja koji neće naškoditi njenoj strukturi. Philips linija sa SenseIQ tehnologijom podešava temperaturu prema tipu kose tako da čuva njenu prirodnu hidrataciju i tako duže održava postojanu boju. 

Suva kosa

7. Koristite tretmane koji se ne ispiraju

 

Obojenoj kosi je potrebna pojačana zaštita, naročito od UV zraka koji mogu da oštete dlake i dovedu do gubitka vlažnih supstanci neophodnih za lepu kosu. Kao što kožu štitimo zaštitnim faktorom, neophodno je i da zaštitimo kosu kako njena boja ne bi izbledela.

8. Zaštitite kosu od hlora

 

Hlor je agens za izbeljivanje koji može dovesti do promene boje kose. Dok plava kosa može da stekne zelenkaste nijanse, tamnije boje mogu izgubiti intenzitet i sjaj. Sledeći put kada odete na bazen, zaštitite kosu kapom za plivanje ili nanesite regenerator na mokru kosu i nemojte ga ispirati pre ulaska u bazen. Regenerator će stvoriti barijeru i sprečiti promenu boje kose usled hlora u vodi. 

Nega kose leti

9. Redovno skraćujte vrhove

 

Farbana kosa je mnogo ranjivija od prirodne kose. Preporučuje se skraćivanje vrhova jednom u šest ili osam nedelja kako bi se sprečilo oštećenje i lomljenje dlake. Pored toga, na ovaj način ćete uživati u zdravoj i sjajnoj kosi. 

10. Koristite detoks šampon

 

Pre sledećeg bojenja kose koristite šampon za detoksikaciju. Detoksikacijskim šamponom detaljno se čisti skalp i uklanja višak sebuma koji se nakupio na dlaci, omogućavajući farbi da ravnomerno prodre u kosu.

Zdrava kosa

 

Ako želite da imate zdravu i sjajnu kosu, pravilna nega je od izuzetnog značaja. Bez obzira na to koliko često se odlučite za farbanje, imajte na umu gore navedene savete kako bi ostala optimalno hidrirana.

 

Foto: Freepik

 

Možda će vas zanimati

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Нашу веб страницу је најбоље прегледати у најновијој верзији Мицрософт Едге, Гоогле Цхроме или Фирефок.