Trajno uklanjanje dlaka kod kuće

Dugotrajno uklanjanje dlačica kod kuće - mitovi i istine

S obzirom na to da se u Srbiji ne zna mnogo o dugotrajnom uklanjanju dlačica kod kuće, razgovarali smo sa dermatologom o najčešćim pitanjima i zabludama vezanim za ovu temu.

Dugotrajno uklanjanje dlačica – da li je moguće?

 

Dugotrajno uklanjanje dlačica do pre dvadeset godina bila je samo neispunjena želja mnogih žena. Prethodne metode kao što su depilacija i brijanje nose sa sobom brojne nuspojave – urasle dlačice, jačanje korena dlake, pigmentacija i mnoge druge. Otkako je IPL tehnologija izmišljena 1997, konačno smo dobili metod uklanjanja dlačica koji daje dugotrajne rezultate. Uz pomoć IPL uređaja za uklanjanje dlačica kod kuće, danas je moguće postići do 6 meseci glatke kože bez dlačica.

Trajno uklanjanje dlaka

Dugotrajno uklanjanje dlačica kod kuće 

Da li je bezbedno koristiti IPL uređaj?

 

Jedno od najčešćih pitanja o uklanjanju dlačica sa IPL uređajem tiče se bezbednosti. Kao što njeno ime sugeriše, IPL (Intense Pulse Light) koristi toplo nežno svetlo za zaustavljanje rasta dlačica. IPL tretman je potpuno bezbolan i bezbedan za sve delove tela, uključujući bikini zonu, ruke, noge, pazuhe i lice. Rezultati kliničkih studija za sada potvrđuju da ne postoji zdravstveni rizik ako se uređaj koristi prema uputstvima. Najveći mit povezan sa zdravstvenim problemima prilikom korišćenja IPL uređaja je da izaziva ozbiljna oboljenja kao što je rak kože, ali to nikada nije potvrđeno u praksi ili dokazano u kliničkim studijama.

Da li je IPL uređaj efikasan za sve tipove dlačica i kože?

 

Kododređenih tipova kože i dlačica rezultati neće biti efikasni; u pitanju su crvenkaste, bele/sive ili svetloplave dlačice. Takođe, ako je koža veoma tamna, IPL epilacija može da izazove oticanje ili prebojavanje kože. Dodatno, preporučuje se da se ne izlažete prevelikoj količini sunca u periodu od najmanje 2 nedelje pre tretmana. Razlog tome je što koža postaje pigmentovana zbog sunčeve svetlosti, a intenzivno pulsno svetlo više neće praviti razliku između pigmenta u folikulu dlake i pigmenta u koži.

Lasersko uklanjanje dlaka

Lumea IPL uređaj 

Da li mogu da primenim IPL uređaj na tetovaže?

 

Svetlost neće raditi na tetovaži iz gore navedenog razloga - ciljaće pigment u tkivu, bez mogućnosti razlikovanja pigmenta dlake i pigmenta tetovaže. Stoga, izbegavajte područje sa tetovažom na razdaljini od nekoliko milimetara. 

Da li da pokrijem mladeže pre IPL tretmana?

 

Dovoljno je da ih izbegnete na razdaljini od nekoliko milimetara. Po želji, područje mladeža možete obojiti belim ajlajnerom, ali je ipak neophodno izbegavati pigmentovano područje tokom IPL tretmana.

IPL depilacija

Mladeži i IPL uređaj

Da li IPL uređaj mogu da koriste tinejdžeri?

 

Uređaj je veoma bezbedan za upotrebu nakon što osoba napuni 18 godina. Adolescenti starosti između 15 i 18 godina treba da traže saglasnost roditelja pre nego što se odluče na IPL tretman. Iz predostrožnosti, u slučaju adolescenata nije preporučljivo tretirati bikini zonu. Razlog tome je što su adolescenti u periodu hormonalnih promena - zato se IPL uklanjanje dlačica preporučuje samo za noge i ruke. 

Da li je IPL uklanjanje dlačica bezbedno u slučajevima folikulitisa ili akni?

 

Folikulitis je zapaljenje u osnovi dlake koje rezultira hiperpigmentacijom, smeđim flekama i lezijama nastalim rastom dlačica. Iznenađujuće, uklanjanje dlačica IPL uređajem pomaže u eliminisanju ili smanjenju folikulitisa. Kako je posle tretmana folikul dlake oslabljen, upale i bakterijske infekcije se više neće pojavljivati ili će se pojavljivati ređe. Međutim, trebalo bi da se pridržavate određenih mera predostrožnosti prilikom lečenja područja pogođenih upalom. Na primer, ako imate aktivnu infekciju trebalo bi da sačekate 2-3 nedelje nakon završetka infekcije. Nakon toga se uređaj može koristiti bez ograničenja. U slučaju lokalnog lečenja akni – derivatom vitamina A, antibiotikom, glikolnom, salicilnom, mlečnom kiselinom itd. – IPL ne treba koristiti tokom perioda lečenja. 

Uklanjanje dlačica sa lica

Uklanjanje dlačica sa lica

Da li trudnice ili žene koje doje mogu da rade IPL uklanjanje dlačica kod kuće?

 

IPL tretmani se ne preporučuju kada je žena trudna ili doji. Prvi razlog za to je što ne postoje kliničke studije sprovedene na trudnicama ili u periodu dojenja. Drugo, ovo je vreme kada žene prolaze kroz značajne hormonalne promene, sa razlikama u proizvodnji progesterona i estrogena čineći ih podložnijim alergijskim reakcijama i upalama. Takođe postoji rizik od hiperpigmentacije, melasme i drugih kožnih oboljenja. 

Da li treba da koristim naočare ili gel za IPL tretman?

 

Pored IPL uređaja, neće vam biti potrebna ni jedna druga oprema. Međutim, postoji nekoliko stvari koje treba da imate na umu kada se pripremate za tretmane. Naočare nisu potrebne, ali ih možete koristiti po želji. Preporučuje se korišćenje uređaja u svetloj sobi sa prozorima tako da se IPL svetlo rasipa. Takođe, nije preporučljivo fokusirati pogled na svetlo tokom blica. Pre tretmana, trebalo bi da uklonite dlačice depiliranjem ili brijačem, dobro operete kožu i ne nanosite dezodorans ili druge kreme na područja koja ćete tretirati.

Bezbolna depilacija

Depilacija

Možda će vas zanimati

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Нашу веб страницу је најбоље прегледати у најновијој верзији Мицрософт Едге, Гоогле Цхроме или Фирефок.