1
Alergeni u kući – vrste polena

Alergeni u kući

I kako kompanija Philips može pomoći

Čitanje: 5 min.

Preliminarni rezultati studije koju je obavio Nemački istraživački centar za alergije i životnu sredinu pokazuju da Philips prečišćivači vazduha mogu brzo da eliminišu grinje iz vazduha u zatvorenom prostoru.

 

Istraživačka studija koju su nedavno obavili prof. dr. Jeroen Buters i tim istraživača iz Centra za alergije i životnu sredinu (ZAUM) kako bi testirali Philips prečišćivače vazduha u pravim domovima.

 

ZAUM pripada Tehničkom univerzitetu u Minhenu (TUM) i istraživačkom centru Helmholtz Zentrum München (HMGU) i član je Nemačkog centra za istraživanje plućnih bolesti. Prema informacijama na njihovoj veb-lokaciji, "ciljevi centra ZAUM su promovisanje istraživanja o alergijskim bolestima u cilju sticanja mehanicističkih uvida i podsticanje terapeutskog razvoja kako bi se obezbedila bolja nega za pacijente i potencijalno sprečila pojava alergijskih bolesti."

 

Fekalije kućnih grinja su glavni izvor alergena u zatvorenom prostoru koje dospevaju u vazduh kao čestične materije (particulate matter – PM) nakon distribucije. Studija je istraživala efikasnost Philips prečišćivača vazduha pri uklanjanju alergena iz kućnih grinja i drugih PM čestica iz vazduha u 22 kuće u Minhenu, Nemačkoj. "Laboratorijski testovi i testovi u komorama su pokazali da su naši prečišćivači vazduha veoma efikasni u uklanjanju zagađivača iz vazduha, ali smo želeli da proverimo da li alergeni i čestična materija takođe mogu biti uklonjeni u realnijim uslovima. Zbog toga je prof. dr. Buters sarađivao sa nama prilikom testiranja našeg najnovijeg modela AC4236 u spavaćim sobama domova u kojima ljudi žive" navodi Michael Scheja, vodeći naučnik istraživačkog odseka kompanije Philips.

Vrste polena, rešenja za kvalitetan vazduh kompanije Philips

Pored toga što su nosioci različitih vrsta alergena, čestične materije su poznate i po nizu negativnih posledica po respiratorni i kardiovaskularni sistem (respiratorni simptomi, pogoršanje astme, porast broja pacijenata primljenih na lečenje u bolnice itd.). 

 

Merenja su nedavno završena i preliminarni rezultati pokazuju da prečišćivači vazduha ne uklanjaju efikasno samo alergene od kućnih grinja u vazduhu, već i čestične materije u koje spadaju i ultrafine supstance, PM1, PM 2.5 i PM 10. Što je manje ovih štetnih supstanci u vazduhu, to je manja količina koju osobe koje borave u zatvorenom prostoru mogu direktno da udišu.

 

Detaljna analiza svih podataka prikupljenih tokom studije još uvek traje i objavljivanje konačnih rezultata u stručnom časopisu je u pripremi. Očekuje se da će ovi rezultati biti poslati na stručnu reviziju kasnije ove godine.

 

Prof. dr. Buters, zamenik direktora Istraživačkog centra za alergije i životnu sredinu ZAUM u Minhenu, Nemačkoj navodi: "Prema našim saznanjima, ovo je najsveobuhvatnija studija koja pokazuje da prenosni prečišćivači vazduha mogu smanjiti koncentraciju kućnih grinja i drugih alergena različitih veličina čestica u domovima".

Dodatni članci o kvalitetu vazduha

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit the Philips USA website.

Razumem

Нашу веб страницу је најбоље прегледати у најновијој верзији Мицрософт Едге, Гоогле Цхроме или Фирефок.