1
Alergeni u kući – prečišćivači vazduha

Prečišćivači vazduha kompanije Philips u školskim učionicama:

smanjuju rizik od prenosa SARS-CoV-2 virusa putem vazduha

Očitavanje za 3 min

Nezavisna studija Geteovog univerziteta u Frankfurtu, Nemačkoj pokazala je da prenosni prečišćivači vazduha mogu smanjiti nivoe aerosola u prostorima sa puno osoba i lošom ventilacijom.

 

Joachim Curtius, profesor koji se bavi eksperimentalnim atmosferskim istraživanjima testirao je sa svojim timom četiri Philips AC2887 prečišćivača vazduha u učionici sa 27 studenata i predavačem tokom jedne sedmice. Philips prečišćivači sadrže predfilter za grublje čestice i gromuljice prašine, kao i Philips NanoProtect HEPA filter i filter sa aktivnim ugljem. Pored koncentracije aerosola, istraživači su merili i veličinu čestica fine prašine i CO2 koncentraciju i analizirali nivoe buke koje je uređaj proizvodio.

 

Kakav je rezultat? Pola sata nakon uključivanja, prečišćivači vazduha su elimisali 90% aerosola iz vazduha[1].

 

Na osnovu rezultata eksperimenta, istraživači su zaključili da su "prečišćivači vazduha važna dodatna mera opreza, naročito u slučajevima kada ne postoje sistemi ventilacije i prozori ne mogu da se otvore".

 

SZO preporučuje da se vazduh u zatvorenom prostoru osveži najmanje šest puta za sat vremena spoljašnjim vazduhom ili adekvatno filtriranim vazduhom u zatvorenom prostoru. Kada to nije moguće zbog neadekvatnih sistema ventilacije ili kada je provetravanje ograničeno zbog hladnog vremena ili teško zagađenog spoljašnjeg vazduha, SZO preporučuje da koristite prečišćivače vazduha kao dodatnu meru zaštite od aerosola sa virusima. Publikacija koju je podelila organizacija REHVA (udruženje proizvođača opreme za grejanje, ventilaciju i klimatizaciju) takođe navodi da odgovarajuća ventilacija u zatvorenom prostoru smanjuje rizik od zaraze virusom SARS-CoV-2.

 

Međutim, ventilacija i druge mere prečišćivanja vazduha nisu dovoljne za zaštitu od izlaganja virusu COVID-19. Ali, kada se koriste u kombinaciji sa drugim dobrim praksama (poput držanja socijalne distance, čestog pranja ruku i dezinfekcije površina), mogu biti deo plana zaštite za vas i vašu porodicu.

 

[1] Testiranje prenosnih prečišćivača vazduha u učionici: Smanjivanje rizika od prenošenja virusa SARS-CoV-2 vazdušnim putem Kraća verzija | Puna verzija

Skica učionice, Philips prečišćivači vazduha u učionici

Slika 1: Skica učionice na kojoj su naznačeni položaji prečišćivača vazduha (1 do 4) i instrumenti merenja na dve lokacije: A i B. 

Skica učionice, Philips prečišćivači vazduha u učionici

Slika 2: Gornja slika: Reprezentativno merenje ukupne koncentracije aerosola u učionici sa prečišćivačima vazduha (crvena i crna linija) i u prostoriji bez prečišćivača tokom nastave (plava linija). Četiri prečišćivača vazduha su radila u fazi 3 tokom časa sa zatvorenim prozorima i vratima. Jedan prozor je otvoren na kratko u prostoriji bez prečišćivača u 12:06 na približno1 minut kada su dodatne čestica ušle spolja. Prosečne vrednosti koncentracije čestica se mere u intervalima od 1 minuta. Srednja slika: Koncentracija većih čestica (0,3 do 10 µm, OPS merenje) u učionici sa (crvena linija) i bez (plava linija) prečišćivača vazduha. Donja slika: Koncentracija čestica PM10 u prostorijama sa i bez prečišćivača vazduha. Vrednosti nisu grupisane zbog niže statistike brojanja najvećih čestica koje najviše doprinose izvedenoj koncentraciji mase

Dodatni članci o kvalitetu vazduha

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit the Philips USA website.

Razumem

Нашу веб страницу је најбоље прегледати у најновијој верзији Мицрософт Едге, Гоогле Цхроме или Фирефок.