1
Alergeni u kući – grinje

Alergeni u kući: grinje

I kako kompanija Philips može pomoći

Čitanje: 5 min.

Mi verujemo da uvek postoji način da život učinimo boljim. Zbog toga smo posvećeni pronalaženju sveobuhvatnih rešenja koja će poboljšati kvalitet vazduha u vašem domu, naročito kada su u pitanju alergeni. U ovom članku ćemo se fokusirati na grinje i daćemo vam savete o tome kako možete da ih se otarasite uz pomoću Philips prečišćivača vazduha.

 

Dakle, šta su ustvari grinje?

Imuni sistem vas štiti od patogenih agenasa, kao što su bakterije, gljivice i virusi, koji mogu izazvati infekcije. Međutim, kod osoba sa alergijama, imuni sistem prepoznaje supstance koje su inače bezopasne za većinu osoba kao nešto što predstavlja opasnost i napada ih. Jedna od tih supstanci jesu fekalije grinja.

 

Hajde detaljnije da pogledamo o čemu se radi

Osnovna podela alergena je na one na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Grinje, odnosno proteini u fekalijama koje proizvodi, su glavni primer alergena u zatvorenom prostoru. Dimenzije grinje su od oko jedne četvrtine do jedne trećine milimetra. Previše su male da bi bile vidljive ljudskim okom, ali pod mikroskopom izgledaju poput belih bubica. Imaju osam nogu, tako da nisu insekti, već zglavkari, kao paukovi. Grinje se mogu pronaći u dušecima, tepisima, jastucima, posteljini i tapaciranom nameštaju, koji im služi kao gnezdo. Oni zatim proizvode alergene koji se mogu naći u vazduhu nakon aktivnosti, u koje može spadati i ljudska aktivnost (poput čišćenja, hodanja i raspremanja kreveta), i strujanja vazduha.[1]

 

Kada se pojavljuju?

Alergeni od grinja su prisutni tokom čitave godine, ali ih ima u većem broju tokom leta kada je visok nivo vlažnosti.

 

Kako možete da izbegnete grinje?

Grinjama najviše pogoduje temperatura od 20 do 25 stepeni Celzijusa. Takođe, odgovara im nivo vlažnosti od 70-80 procenata, tako da je u većini slučajeva najbolje da održavate nivo vlažnosti u svom domu između 40 i 50 procenata pomoću isušivača vazduha ili klima-uređaja.[3]

 

Budući da se grinje najčešće nalaze u spavaćoj sobi, u nastavku se nalazi nekoliko saveta kako da grinje držite pod kontrolom:

 

  • Redovno čistite dušeke pomoću usisivača sa visokim nivoom filtracije, npr. HEPA filterom
  • Stavite pokrivke za zaštitu od alergena na dušeke, jorgane i jastuke da biste se zaštitili od grinja
  • Perite posteljinu na 60C da biste smanjili broj grinja i nivo alergena
  • Birajte tepihe koji mogu da se peru, podove od drveta i roletne umesto zavesa
  • Sklonite ukrase koji skupljaju prašinu, knjige i časopise u drugu prostoriju
  • Ne dozvolite da deca sklona alergijskim reakcijama spavaju na donjem delu kreveta na sprat gde alergeni mogu pasti na njih[2][3]

 

Prečišćivači vazduha kompanije Philips imaju napredni sistem filtriranja sa više slojeva koji uklanja 99,97% alergena iz vazduha, poput grinja. Ako želite da saznate više o tome kako vi i vaša porodica možete uživati u čistom i zdravijem vazduhu, jednostavno kliknite na ovu vezu.

 

Udahnite i osetite razliku, već danas.

 

[1] www.aafa.org/dust-mite-allergy

[2] www.allergyuk.org/assets/000/001/243/House_Dust_Mite_original.pdf

[3] Portnoy J et al. Joint Taskforce on Practice Parameters; Practice Parameter Workgroup. Environmental assessment and exposure control of dust mites: a practice parameter. Ann Allergy Asthma Immunol. 2013.

Dodatni članci o kvalitetu vazduha

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit the Philips USA website.

Razumem

Нашу веб страницу је најбоље прегледати у најновијој верзији Мицрософт Едге, Гоогле Цхроме или Фирефок.