1
Alergeni u kući – buđ

Alergeni u kući: buđ

I kako kompanija Philips može pomoći

Čitanje: 5 min.

Mi verujemo da uvek postoji način da život učinimo boljim. Zbog toga smo posvećeni pronalaženju sveobuhvatnih rešenja koja će poboljšati kvalitet vazduha u vašem domu. U ovom članku ćemo razmotriti buđ – poznat uzrok različitih zdravstvenih problema, kao što su alergije.

 

Šta je u stvari buđ?

Imuni sistem vas štiti od patogenih agenasa, kao što su bakterije, gljivice i virusi, koji mogu izazvati infekcije. Međutim, kod osoba sa alergijama, imuni sistem prepoznaje supstance koje su inače bezopasne za većinu osoba kao nešto što predstavlja opasnost i napada ih. Primer ovakvih supstanci jesu proteini koje buđ može da stvara.

 

Hajde detaljnije da pogledamo o čemu se radi

Buđ i plesan su tipovi gljivica koji se razlikuju od biljaka i životinja po reprodukciji i rastu. Oni proizvode spore koje se prenose vazduhom – neke vrste se prenose po suvom i vetrovitom vremenu, a druge po magli ili kada je vlažnost vazduha visoka. Ove spore mogu da ostanu određeni vremenski period u vazduhu jer se lako prenose vazdušnim strujama. Kod nekih osoba se može javiti alergijska reakcija kada udahnu ove spore. Iako postoje mnoge vrste buđi, samo nekoliko desetina njih izaziva alergijsku reakciju. [1]

 

Koje su vrste buđi i kada ona nastaje?

 

1. Spoljna buđ

Sezona: najviše je prisutna krajem leta i tokom jeseni zbog propadanja lišća i drugog biomaterijala

 

2. Unutrašnja buđ

Sezona: tokom cele godine, ali može da varira u zavisnosti od količine vlage u kući i više se javljanju kada je spoljna buđ najprisutnija.[1] Naši vrhunski sistemi za prečišćavanje imaju napredne višeslojne filtere koji mogu eliminisati 99,97% alergena koji se prenose vazduhom.

 

Kako mogu da izbegnem buđ?

Izbegavanje spora buđi van kuće može biti nezgodno, ali srećom, postoji nekoliko načina da smanjite njihovo razvijanje u zatvorenom prostoru. Evo nekoliko saveta:

  • Redovno proveravajte da li na zidovima iza nameštaja i radijatora ima tragova plesni i odmaknite nameštaj od zidova da biste omogućili vazduhu da cirkuliše
  • Zamenite sve predmete na kojima ima plesni, na primer tapete i zavese u tuš kabini
  • Popravite cevi iz kojih curi voda ispod sudopere i u podrumu
  • Otvarajte prozore ili koristite male ventilacione otvore na prozorima sa duplim staklima čak i zimi
  • Koristite ventilator u kuhinji/kupatilu za odvođenje isparenja i viška vlage i redovno ga čistite
  • Sedmično očistite vlažnom tkaninom sve površine i osušite sve mokre površine u kupatilu posle tuširanja da ne bi došlo do stvaranja buđi
  • Stavite poklopce na posude da se ne bi previše povećala vlažnost vazduha i/ili kondenzovala vlaga na hladnim površinama, poput prozora i zidova, koja pogoduje stvaranju buđi
  • Nemojte sušiti peškire na radijatorima ili iznad njih da ne biste povećavali nivo vlage. Umesto toga, možete ih prostrti na žicu ili sušilicu na otvorenom ili osušiti u mašini za sušenje veša čija je izduvna cev sprovedena napolje.
  • Možete koristiti i aparat za smanjivanje vlažnosti vazduha kako biste postigli optimalni nivo vlage od 40-50%
  • Ako renovirate dom, koristite boju za zid koja sprečava stvaranje buđi[2][3]

 

Prečišćivači vazduha kompanije Philips imaju napredni sistem filtriranja sa više slojeva koji uklanja 99,97% alergena iz vazduha, poput buđi. Ako želite da saznate više o tome kako vi i vaša porodica možete uživati u čistom i zdravijem vazduhu, jednostavno kliknite na ovu vezu.

 

Udahnite i osetite razliku, već danas.

 

[1] patients.eaaci.org/mould/

[2] www.ecarf.org/en/how-can-i-prevent-mould-growth-in-my-home/

[3] www.webmd.com/allergies/winter-allergies?page=2

Dodatni članci o kvalitetu vazduha

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit the Philips USA website.

Razumem

Нашу веб страницу је најбоље прегледати у најновијој верзији Мицрософт Едге, Гоогле Цхроме или Фирефок.