1
Alergeni u kući – životinjska perut

Alergeni u kući: životinjska perut

I kako kompanija Philips može pomoći

Očitavanje za 4 min

Mi verujemo da uvek postoji način da život učinimo boljim. Zbog toga smo posvećeni pronalaženju sveobuhvatnih rešenja koja će poboljšati kvalitet vazduha u vašem domu. U ovom članku ćemo analizirati alergene koji ostaju iza naših kućnih ljubimaca i daćemo vam savete o tome kako možete da ih izbegnete.

 

Dakle, šta je u stvari životinjska perut?

Imuni sistem vas štiti od patogenih agenasa, kao što su bakterije, gljivice i virusi, koji mogu izazvati infekcije. Međutim, kod osoba sa alergijama, imuni sistem prepoznaje supstance koje su inače bezopasne za većinu osoba kao nešto što predstavlja opasnost i napada ih. Primer ovakvih supstanci jesu proteini koji se nalaze u životinjskoj peruti.

 

Hajde detaljnije da pogledamo o čemu se radi

Životinjska perut su sitni, mikroskopski delići kože koje odbacuju životinje sa krznom ili perjem, na primer mačke, psi, glodari i ptice. Ove ljuspice mogu izazvati alergijske reakcije kod osoba koje su alergične na njih. Ali životinjska perut nije jedina stvar o kojoj bi trebalo da vodite računa. Proteini koji se nalaze u njihovoj pljuvački, urinu i fekalijama takođe mogu izazvati alergijske reakcije kod nekih osoba.

 

Alergeni od kućnih ljubimaca se podižu u vazduh kada mazite ili češljate kućne ljubimce, odnosno nakon brisanja prašine, usisavanja ili obavljanja drugih kućnih obaveza. Budući da su veoma lagani i mali, kada se nađu u vazduhu, tamo se mogu zadržati duže vreme[1].

 

Da li hipoalergene mačke postoje?

Nažalost, odgovor na ovo pitanje je – ne. Dužina dlake nije bitna jer se alergeni nalaze u pljuvački, urinu i peruti ljubimaca. Za pojedine rase mačaka, poput sibirske ili plave ruske, veruje se da stvaraju manje alergena, ali hipoalergene mačke ne postoje.[2][3]

Alergeni u kući – životinjska perut, činjenice o alergijama

Da li ste znali da približno duplo više ljudi ima alergije na mačke nego na pse?[4]

Kako možete da izbegnete životinjsku perut?

 

Zbog svoje mikroskopske veličine i nazubljenog oblika, alergeni od ljubimaca se lako zadržavaju na nameštaju, posteljini, tkanini i drugim stvarima koje unosite u kuću ili iznosite iz nje. Zbog toga se životinjska perut lako prenosi i može se pronaći čak i u kućama i zgradama u kojima nema ljubimaca. Srećom, možemo vam dati nekoliko saveta kako da ove alergene držite pod kontrolom:

 

  • Koristite usisivač sa snažnim filterima koji mogu da zadrže veliku količinu najsitnijih čestica i usisavajte sve površine tapaciranog nameštaja najmanje dvaput sedmično
  • Operite prekrivače na svakih nekoliko sedmica pomoću deterdženta koji je pogodan za osobe koje pate od alergija
  • Perite prostirke što češće možete u vreloj vodi, a možete ih nositi i na hemijsko čišćenje
  • Držite ljubimce van spavaće sobe i držite vrata od spavaće sobe zatvorenim kako ljubimci ne bi slučajno ušli u nju
  • Vodite ljubimce kod frizera, odnosno nosite masku ako sami sređujete ljubimce [5][6]

 

Prečišćivači vazduha kompanije Philips imaju napredni sistem filtriranja sa više slojeva koji uklanja 99,97% alergena iz vazduha, poput životinjske peruti. Ako želite da saznate više o tome kako vi i vaša porodica možete uživati u čistom i zdravijem vazduhu, jednostavno kliknite na ovu vezu.

 

Udahnite i osetite razliku, već danas.

 

[1] www.lung.org/clean-air/at-home/indoor-air-pollutants/pet-dander

[2] www.aafa.org/control-indoor-allergens/

[3] Adrian Morris. ABC OF ALLERGOLOGY. Current Allergy & Clinical Immunology, June 2008 Vol 21, No. 2

[4] B.-M. Bellach. Der Bundes-Gesundheitssurvey 1998. Gesundheitswesen 61 (1999) Sonderheft 2 S55–S56. Robert Koch-Institut, Berlin.

[5] Environmental assessment and exposure control: a practice parameter—furry animals. J. Portnoy et al. / Ann Allergy Asthma Immunol 108 (2012) 223.e1–223.e15

Dodatni članci o kvalitetu vazduha

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit the Philips USA website.

Razumem

Нашу веб страницу је најбоље прегледати у најновијој верзији Мицрософт Едге, Гоогле Цхроме или Фирефок.