1
Alergeni u kući – polen

Alergeni u kući: polen

I kako kompanija Philips može pomoći

Čitanje: 5 min.

Mi verujemo da uvek postoji način da život učinimo boljim. Zbog toga smo posvećeni pronalaženju sveobuhvatnih rešenja koja će poboljšati kvalitet vazduha u vašem domu. U ovom članku ćemo istražiti jedan od najčešćih okidača respiratornih alergija – polen – kao i šta možete da preduzmete da biste ga stavili pod kontrolu.

 

Šta je u stvari polen?

Imuni sistem vas štiti od patogenih agenasa, kao što su bakterije, gljivice i virusi, koji mogu izazvati infekcije. Međutim, kod osoba sa alergijama, imuni sistem prepoznaje supstance koje su inače bezopasne za većinu osoba kao nešto što predstavlja opasnost i napada ih. Jedna od tih supstanci jeste polen.

 

Hajde detaljnije da pogledamo o čemu se radi

Osnovna podela alergena je na one na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Polen je jedan od najčešćih alergena na otvorenom prostoru. Sastoji se od pojedinačnih zrna polena koja sadrže muške gametofite. Biljke koje se oprašuju pomoću vetra najčešće otpuštaju većinu polena zbog oprašivanja. Ove lagane čestice mogu da putuju stotinama kilometara – rasprostiranje i koncentracija polena su srazmerne jačini vetra. Međutim, kiša usmerava polen ka zemlji i samim tim se smanjuje rizik od ispoljavanja simptoma polenske alergije. Kod nekih osoba svega nekoliko zrna polena može izazvati snažnu alergijsku reakciju.[1][2]

 

Iako se polen uglavnom kategorizuje kao alergen koji je prisutan na otvorenom, važno je znati da čestice polena lako mogu dospeti u vaš dom.

 

[1] www.ecarf.org/en/information-portal/allergies-overview/pollen-allergy/

[2] www.webmd.com/allergies/how-weather-affects-allergies

Alergeni u kući – vrste polena i gde se javljaju

Koje su vrste polena i kako se on javlja?

 

1. Polen trave

Sezona: najčešće tokom proleća (od aprila do juna), ali polen se javlja i u septembru u južnijim zemljama

 

2. Polen korova

Sezona: uglavnom tokom leta, ali se može zadržati u atmosferi dosta duže na Mediteranu

 

3. Polen drveća

Sezona: najčešće tokom proleća i leta, ali kao i kod prethodnih vrsta polena, ovaj period se može razlikovati u zavisnosti od evropske regije, pa čak i od godine do godine

 

U mnogim zemljama postoji kalendar za polen sa periodima tokom kojih možete da očekujete pojavu različitih vrsta polena. Više informacija potražite na veb-lokacijama lokalnih grupa osoba sa polenskom alergijom.

 

Kako možete da pratite polen?

Srećom, postoje prognoze za polen. One se zasnivaju na različitim ekološkim i sezonskim činiocima, što obuhvata ranije i trenutne nivoe polena i vremenske uslove. Prognoza za polen može pomoći osobama koje pate od alergije da planiraju svoj dan. Prognoze za polen za vaš region možete pronaći u aplikaciji Philips Clean Home+ ili na internetu.

 

Šta je nivo polena?

Nivo polena predstavlja količinu polena u vazduhu tokom određenog vremenskog perioda i izražava se u zrnima polena po kubnom metru vazduha. Nivoi polena tipično predstavljaju koncentraciju određene vrste polena. Što je veća koncentracija neke vrste polena na koju ste alergični, veća je verovatnoća da će vam se pojaviti simptomi alergije.

 

Kako mogu da izbegnem polen?

Budući da se polen unosi u kuću, na primer na odeći i ljubimcima, važno je da pokušate da izbegavate polen kada ste na otvorenom. Evo nekoliko saveta:

 

  • Svakodnevno pratite prognoze za polen i ostanite u zatvorenom prostoru kada su koncentracije polena visoke
  • Ako ste primorani da izađete, nanesite balzam za zaštitu od alergena na ivice nozdrva da biste sprečili polen da dospe u disajne puteve
  • Nosite velike naočare da biste oči zaštitili od naočara
  • Ako putujete na posao, izbegavajte da vozite bicikl, idete peške i spustite prozore u vozilu tokom sezone polena
  • Izbegavajte da kosite travnjak ili grabite lišće
  • Tokom perioda kada je koncentracija polena visoka, stavite odeću na pranje i istuširajte se čim stignete kući
  • Izbegavajte da sušite veš na otvorenom kada su koncentracije polena visoke
  • Isperite polen sa ivice kapaka pomoću kapljica slane vode[3][4][5]

 

Prečišćivači vazduha kompanije Philips imaju napredni sistem filtriranja sa više slojeva koji uklanja 99,97% alergena iz vazduha, poput polena. Ako želite da saznate više o tome kako vi i vaša porodica možete uživati u čistom i zdravijem vazduhu, jednostavno kliknite na ovu vezu.

 

Udahnite i osetite razliku, već danas.

 

[3] patients.eaaci.org/pollen/

[4] www.nhs.uk/Conditions/Hay-fever/Pages/Introduction.aspx

[5] www.webmd.com/allergies/features/allergies-and-exercising-outside

Dodatni članci o kvalitetu vazduha

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit the Philips USA website.

Razumem

Нашу веб страницу је најбоље прегледати у најновијој верзији Мицрософт Едге, Гоогле Цхроме или Фирефок.